Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/8/a/8a7d0c67-b3c4-4a31-b87d-61c464593d7e/lavana.sk/web/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148
Soľ a korenie nad zlato: S touto dvojicou si vystačí každá kuchyňa. Dôležitý je ale pôvod, mletie a správne použitie - LaVaNa.sk

Soľ a korenie nad zlato: S touto dvojicou si vystačí každá kuchyňa. Dôležitý je ale pôvod, mletie a správne použitie

 Soľ a korenie nad zlato: S touto dvojicou si vystačí každá kuchyňa. Dôležitý je ale pôvod, mletie a správne použitie

V kuchyni sa môžu nachádzať akékoľvek koreniny či bylinky, no ak vám chýbajú soľ a korenie, jedlo nebude chutiť tak ako by malo. Exotické čierne, biele či červené, lyofilizované korenie je paradoxne samozrejmou súčasťou slovenských domácností a receptov. Používať na dochucovanie a konzumovať sa môže v rôznych veľkostiach – od celého až po jemne namleté. Rovnako ako soľ. Aby ich chuť skutočne vynikla, je dôležité prihliadať na ich pôvod aj spôsob, akým ich do jedla použijete. Kráľom korenia, ktoré by nemalo chýbať v žiadnej domácnosti je bezpochyby pravé Kampotské korenie a morská soľ z Kampotu.

Kedysi platilo, a nielen v obľúbenej rozprávke, že soľ je nad zlato. V súčasných kuchyniach už soľ nehrá sólo. Spoločnosť jej robí nepochybne najobľúbenejšie a najpoužívanejšie korenie na svete – čierne korenie. Boli dokonca časy, keď korenie predbehlo hodnotu zlata a využívalo sa ako platidlo.

Čierne Kampotské korenie známe ako „Kráľ korenín“ je bezpochyby prvým dochucovadlom, po ktorom siahnete pri varení spolu so soľou z Kampotu. Dokonca aj v situácii, keď nemáte po ruke žiadny iný druh korenia či byliniek, táto dvojica situáciu dokáže zachrániť a dotiahnuť väčšinu jedál do chutného konca. Jedlu dodávajú hĺbku, teplo a bohatosť chutí. Sú typickým reprezentantom hesla „v jednoduchosti je krása“. Čiernemu koreniu pritom dobre kontrujú aj ďalšie jeho farebné verzie – jemnejšie biele korenie či výrazne exotické, až ovocné červené korenie s bohatou chuťou. Vypestovať pravé červené a biele korenie vedia  len v Kambodži a na ďalších 3 miestach, ktoré sú ťažko dostupné. Preto, ale aj pre jeho nezameniteľnú chuť, ktorá sa zásadne líši od korenia z obchodu, je 100 % fair trade Kampotské korenie tak vzácne. 

Používanie a mletie kvalitného korenia má svoje pravidlá

Praví gurmáni pri používaní korenia, a nielen toho čierneho, prihliadajú na významný detail, ktorým je hrúbka mletia korenia. Práve tá dodáva jedlu a samotnému koreniu novú dimenziu. Rovnako to platí aj v prípade zrniečok soli. Výhodou celého zrnka je možnosť prispôsobiť si veľkosť jeho namletia. Pri korení zároveň platí, že čím je zrnko väčšie, tým dlhšie je možné ho skladovať bez toho, aby sa z neho vytratila jeho plná chuť. Ak máte ambíciu namlieť si korenie alebo soľ podľa vlastných predstáv, zaobstarajte si na to kvalitný plniteľný mlynček – ideálne s keramickým mechanizmom mletia. V kuchyni neprekáža, je praktický a plniť ho môžete Kampotskými koreniami podľa vlastného výberu alebo ho doplniť hrubozrnou morskou soľou z Kampotu. Pokiaľ máte kvalitné korenie, čierne, červené a biele korenie nikdy nemiešajte, pretože každé korenie je chuťovo výrazne a špecifické. Čierne Kampotské korenie je výrazné a patrí na mäsa, omáčky, taliansku kuchyňu. Červené Kampotské korenie je sladké a patrí na zeleninu, vegetariánske pokrmy, ale i ryby a seafood. Biele Kampotské korenie je neuveriteľne jemné a hodí sa na steaky, polievky, tapas, syry a tradičné slovenské jedlá. 

Od celého korenia až po intenzitu v jemnosti

Mletie korenia alebo soli priamo počas varenia je samozrejmou praktikou najlepších kuchárov. 

Použitie celého korenia alebo bobúľ v recepte dáva najväčší punc chuti a vôni. Napríklad absolútnym svetovým unikátom, ktorý sa nedáva do mlynčeka, ale používa sa celé alebo rozdrvené v mažiari je mrazom sušené čerstvé zelené korenie, lyofilizované zelené Kampotské korenie.

Nahrubo pomleté kvalitné korenie  nestratí svoje zdravotné benefity a zdôrazní jeho pikantnú a intenzívnu chuť a arómu. Zahryznúť sa doňho, najmä, ak hovoríme o kvalitnom korení z Kambodže, je zábavou pre chuťové bunky. Tento typ mletia je tiež skvelou ozdobou na jedlo. 

Stredné namletie korenia prepožičiava odvážnu a bohatú chuť akémukoľvek jedlu a mnohým profesionálnym kuchárom vyhovuje toto nastavenie na ich mlynčekoch najlepšie. Dosahuje správnu rovnováhu medzi výraznou chuťou a rovnomerným rozložením chuti, čím dáva vášmu pokrmu to najlepšie zo všetkých možných mletí. Stredne mleté korenie, v ktorom ešte vidieť väčšie kúsky zrniečok, je vhodné na grilované mäsové alebo zeleninové špízy, v šalátoch a polievkach či na bruschettách. Štipka nahrubo mletého čierneho korenia v skutočnosti prospeje takmer každému receptu. 

Štandardom v reštauráciách je korenie namleté na veľmi malé zrnká, stále však nejde o „prachovitú“ štruktúru a zrnká sú ľahko rozpoznateľné. Táto úroveň mletia je ideálna na dosiahnutie trochu jemnejšej, konzistentnej a rovnomernej korenistej chuti na kuracom mäse, v omáčkach a marinádach a v šalátových dresingoch.

Hra s rozmerom slanej chuti

V prípade soli je ideálnou voľbou hrubozrnná morská, nerafinovaná soľ z Kampotu. Práve morská soľ sa najviac hodí pre použitie do mlynčeka. Dôvodom je fakt, že nie je voči vlhkosti natoľko senzitívna ako iné soli a v nádobe, v ktorej sa skladuje, sa nezachytáva. Odoláva vysokým teplotám a dá sa jednoducho skladovať. Na zloženie soli významne vplýva oblasť, z ktorej pochádza. Napríklad prírodná hrubozrnná morská soľ zo srdca provincie Kampot dosahuje svoje výnimočné vlastnosti vďaka šetrnému a ekologickému spracovaniu, ktoré sa nemení už stáročia – jediné, čo poľnohospodári používajú na výrobu tejto soli, je čistá morská voda, slnko a vietor. Vďaka jedinečným mikroklimatickým podmienkam Kampotu je táto morská soľ obohatená o viac ako 70 minerálov a stopových prvkov, ktoré sa vďaka svojmu prírodnému charakteru ľahko vstrebávajú do jedla a majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus. Hrubozrná morská soľ z Kampotu sa používa do mlynčekov a je dobre ju použiť počas varenia. Soľný kvet Fleur de Sel je určený na dochutenie hotového jedla. Nepotrebuje vlastný mlynček, stačí ju rozdrtiť medzi prstami.  Soľné pyramídy Sea Salt flakes  je najjemnejšia a najkvalitnejšia soľ z najčistejších kambodžských vôd, ktorú pre jej špecifické vlastnosti využívajú kuchári na celom svete. Je vhodná na dekoráciu napríklad steakov a podobne. 

Náš tip:

Dvojitý mlynček DUOMILL + hrubá morská soľ (120g) Kampotské korenie podľa vlastného výberu (50g)

Táto výhodná súprava obsahuje dvojitý multifunkčný mlynček Duomill z kvalitného akáciového dreva a ocele s patentovaným keramickým mlecím mechanizmom CeraCut® a dvojicu, ktorá nesmie chýbať v žiadnej kuchyni – kvalitné Kampotské korenie a hrubozrnnú morskú soľ z Kampotu! Recyklovateľné, uzatvárateľné vrecká udržujú obsah dokonale čerstvý a slúžia ako dizajnové zásobníky na ďalšie doplnenie. Určite si obľúbite aj praktické kryty z nehrdzavejúcej ocele na oboch koncoch elegantného mlynčeka, ktoré vždy uchovávajú korenie a soľ vnútri. Cena 85,76 EUR