Trending
Mangold je listová zelenina, ktorá je chuťou aj vzhľadom podobná špenátu. V obchodoch sa neobjavuje úplne bežne, čo je škoda. Je totiž veľmi lahodný a zdravý. Navyše má intenzívnejšiu chuť ako špenát. Jeho farebné stonky sa dajú využiť podobne ako obľúbený chren, je navyše nízkokalorický. Ak chudnete, vo vašom jedálničku by rozhodne nemal chýbať.
Mangold patrí medzi veľmi staré druhy rastlín. Táto krásna farebná listová zelenina bola veľmi obľúbenou pochutinou v starom Ríme. Časom sa však jeho pestovanie presunulo zo severného Talianska do Európy. Postupom času sa dostal do úzadia, avšak v dnešnej dobe je opäť možné ho nájsť na pultoch obchodov.
Mangold je príbuzný cvikle, ale známy aj pod názvom repa zeleninová alebo listová cvikla. Je menej výdatný a oveľa citlivejší na chlad, preto nie je taký rozšírený ako špenát. Známe sú dva druhy tejto zeleniny – listový a špargľový. Listový má úzke stopky a menšie bublinaté farebné čepele, špargľový širšie stopky a výrazne rebrovité listy. Mangoldu je veľa odrôd, niektoré sú dokonca len dekoratívne.
Farebné zdravie
Mangold má veľmi málo kalórií a minimum sacharidov, podobne ako väčšina listovej zeleniny, preto je ideálny počas chudnutia alebo do nízkosacharidového jedálnička. Je plný dôležitých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Vláknina má blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru. Rovnako viaže vodu a tiež tuky a toxíny, ktoré sa nám hromadia v organizme. Je schopná odstraňovať zápchu a iné tráviace ťažkosti.
Mangold v kuchyni
V súčasnosti však objavujeme všetky druhy zeleniny a ovocia, pretože chceme zdravý a pestrý jedálniček a mangold sa čoraz viac objavuje na našich tanieroch. Dajú sa z neho vykúzliť chutné šaláty alebo iné druhy jedál, ktoré naše telo zásobia potrebným množstvom živín, vitamínov a minerálnych látok. Mangold má veľmi jemnú chuť, ktorá nepôsobí rušivo ani v ovocných kombináciách. Jednoducho si ho pridajte do šalátu, alebo si z neho pripravte pesto, polievku ako zo špenátu, či smoothie. Každý, kto má rád špenát, si určite pochutí aj na mangolde. Ten má jemnejšiu chuť, a dokonca má v kuchyni bohatšie využitie. Okrem listov sa dajú spracovať aj stonky, a to všade tam, kde je možné použiť špargľu. Na rozdiel od možno fádneho jednofarebného špenátu, môžu mať stonky mangoldu bielu, žltú, alebo dokonca červenú farbu.
Niekoľko zásad na úpravu mangoldu:
Pestovať či nepestovať?
Veľkou výhodou tejto chutnej a zdraviu prospešnej zeleniny je, že nie je náročná na pestovanie. Môže sa pestovať takmer všade. Najlepšie sa mu však darí v repárskej oblasti na vlhkých pôdach s vysokým obsahom živín. Pretože mladé rastlinky mangoldu rastú ako z vody, môžete ich veľmi skoro zberať. Obe formy sa zberajú postupne, podľa potreby, odtrhávaním listov už dva mesiace po výseve.
Kreativite pri využití mangoldu v kuchyni sa medze nekladú. Môžete ho dať všade tam, kde by ste normálne použili špenát, teda na cestoviny, do omelety, slaných koláčov či šalátov. Vyskúšajte aj naše odľahčené recepty.
Medzi najrýchlejšie recepty, ktoré si môžete z mangoldu pripraviť, patrí polievka. Odľahčíte ju jednoducho tak, že zemiaky vymeníte za kaleráb. Špenát tak nahradíte mangoldom a zdravé jedlo s minimom kalórií je na svete.
Ingrediencie na 1 porciu
200 g mangoldu (listy aj so stonkami)
50 g kalerábu
1 strúčik cesnaku
30 g cibule
vývar
1 vajce
repkový olej
soľ, čierne korenie
Postup
Z listov mangoldu vyrežte stonky a nakrájajte nadrobno. V hrnci na repkovom olej ich orestujte spoločne s nadrobno nakrájanou cibuľou. Pridajte prelisovaný cesnak a pokrájané listy mangoldu. Opekajte a po chvíľke všetko zalejte vývarom. Osoľte a okoreňte podľa chuti a povarte asi 5 minút. Následne polievku rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Pridajte na kocky nakrájaný kaleráb a varte do jeho zmäknutia. Nakoniec do polievky rozklepnite vajíčko, s pomocou vidličky rozmiešajte a môžete servírovať.
ZDROJ: Monika Mičúchová
Už koncom tohto mesiaca prinesú deti zo školy hodnotenie svojej školskej práce. Pre niekoho ide o deň radostný, iný prežíva stres či sklamanie. Ako sa
Každý človek dokáže objaviť svoju silu vo chvíľach, keď ju najviac potrebuje. Nájsť jej zdroj a použiť ju na prekonanie strachov i výziev, ktoré nám
Túžite po znene životného štýlu, úprave jedálnička, ale neviete, akou cestou sa vydať? Možností je hneď niekoľko. Na trhu dnes existuje množstvo redukčných programov, ktoré
Je vám určite jasné, že nielen pri ketónovej a nízkosacharidovej diéte sú cukry vaším najväčším „nepriateľom“. Z každej strany sa na nás hrnú informácie, že cukor je