Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/8/a/8a7d0c67-b3c4-4a31-b87d-61c464593d7e/lavana.sk/web/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148
Nielen medvede si robia zásoby na zimu. Ako ste na tom vy? - LaVaNa.sk

Nielen medvede si robia zásoby na zimu. Ako ste na tom vy?

Je vám určite jasné, že nielen pri ketónovej a nízkosacharidovej diéte sú cukry vaším najväčším „nepriateľom“. Z každej strany sa na nás hrnú informácie, že cukor je zabijak doby a podobne. Ono, ak je všetko s mierou, tak vám to ublížiť nemôže. Aj keď…ak držíte napríklad ketónovú alebo  nízkosacharidovú diétu, je to o niečom inom. 

Zimný spánok medveďov v období s nepriaznivými podmienkami pre prežitie sa môže zdať v niektorých ohľadoch skutočne javom z oblasti sci-fi. Počas zimného spánku, na ktorý sa medvede ukladajú v našich zemepisných šírkach spravidla v polovici novembra, spaľujú rezervy tuku, ktorý nazbierali počas intenzívneho kŕmenia v lete a v jeseni. Spaľovanie tuku vo všeobecnosti poskytuje dvakrát viac energie ako proteíny alebo uhľohydráty. Vedľajšie produkty, ktoré vznikajú pri tomto deji, pomáhajú dopĺňať aminokyseliny v tele medveďa a takisto zabraňujú tomu, aby obsah močoviny narástol v tele zimného spáča do toxického množstva. Človek je na tom obdobne – rád si robí zásoby predovšetkým na zimu. My však nie sme v takom kalorickom deficite, ako medveď, keď si zháňa po zimnom spánku potravu. Ak sú iné cicavce, vrátane ľudí, počas dlhšieho obdobia fyzicky neaktívne, sú následkom vyplavovania kalcia z kostí vystavené dokonca hrozbe vzniku osteoporózy. V priebehu trvania hibernácie medveď neprijíma žiadnu potravu. Kdežto my, ľudia, si robíme zásoby predovšetkým počas sviatkov, čo pre nás nie je žiadna výhra. 

Tukové tkanivo človeka z histologického i z morfologického hľadiska patrí medzi spojivové tkanivá. Vzniká nahromadením tuku aktívne vytvoreného zo sacharidov a mastných kyselín v bunkách – tzv. adipocytoch. Tukové tkanivo je dynamické, reaguje na homeostatické a vonkajšie podnety a je schopné 15-násobne sa zväčšiť. Zdravý životný štýl, funkčné telo a veľké množstvo tuku je kombinácia, ktorá nefunguje. Nadmerné množstvo tuku ohrozuje zdravie, skracuje život a obmedzuje pri každodenných činnostiach. Človek v procese evolúcie neustále trpel nedostatkom potravy. Preto sa u ľudí vyvinula schopnosť ukladať si energiu v období dostatku do zásoby a použiť ju v čase nedostatku. Úložiskom energie sa stali tukové zásoby. Jeden gram tuku obsahuje až dvojnásobok energie v porovnaní s bielkovinami a sacharidmi.

Ako už istotne viete, pri ketónovej diéte sú sacharidy najväčším nepriateľom. Samozrejme, svojho najdôležitejšieho nepriateľa by ste mali dobre poznať. Ak sa stane, že počas diéty tak povediac zlyháte a trochu sacharidov si predsa len doprajete, nástup ketózy nebude trvať už tak dlho, ako to bolo po prvý raz. Je to preto, že nečakáte až dovtedy, kým telo spotrebuje všetky glykogénové zásoby. Čakáte už len na spotrebovanie aktuálne spotrebovaných sacharidov, ktoré ste si dopriali a vaše telo už nemá také vysoké zásoby sacharidov, ako malo pretým, než ste začali s diétou. 

Mnohí z nás si pod pojmom sacharidy predstavujú iba sladké sacharidy, alebo inak povedané cukry. Avšak sacharidy môžeme rozdeliť do dvoch skupín:

  • jednoduché sacharidy,
  • zložené sacharidy.

Jednoduché sacharidy, ktoré sú často nazývané cukry, poznáte podľa sladkej chuti. Zložené sacharidy už ale nie. Spadajú sem škroby, ktoré sladko určite nechutia.  Nájdete ich napríklad v zemiakoch, ryži, cestovinách, kukurici, pohánke alebo v pečive. Ako už názvy napovedajú, zložené (nesladké) sacharidy sú zlúčeninami jednoduchých sacharidov, teda mnohých tých malých sladkých cukrov. Ak budete dosť dlho žuvať kúsok pečiva, po chvíli ucítite sladkú chuť. Obsiahnuté zložené sacharidy sa vďaka enzýmom začnú rozkladať na malé jednoduché sacharidy (cukry), ktoré už vaše chuťové poháriky rozoznajú.

Tip: ak si v obchode čítate etikety potravín, vo výživových údajoch nájdete údaj „sacharidy“. Uvedená hodnota „sacharidov“ predstavuje súčet zložených sacharidov a jednoduchých sacharidov (cukrov). Ak držíte ketónovú diétu, tak sledujte tento údaj.

Očista diétou?

Je pomerne ťažké zmeniť svoj životný štýl za jeden deň. Preto je omnoho lepšie začať s diétou bez cukru postupne, aby si zvykli na nový stravovací režim. Jednou z najväčších výziev, ktorým ľudia čelia pri tomto druhu diéty, je neustála túžba po nezdravých potravinách a cukre. To je niekoľko tipov, ako správne zahájiť diétu bez cukru: 

  • Najprv sa pokúste spotrebu cukru obmedziť namiesto toho, aby ste ho zo stravy vylúčili úplne. Pomôže vám to prispôsobiť sa novému životnému štýlu s nízkym obsahom cukru a paradoxne sa vaša chuť na sladké zníži. 
  • Ak nemôžete odolať sladkej chuti, doprajte si radšej proteínové tyčinky alebo sladké pochúťky so zníženým obsahom cukru, ako napríklad Rolka z lístkového cestaKoláčik so sladkým ovocím, alebo novinku značky Prodietix – nugátovú tyčinku
  • Dávajte si pozor na príjem cukru, keď ste vyčerpaní, nemáte dobrú náladu, alebo máte kopec stresu, aby ste predišli citovej väzbe na cukor. 

Žiadne hladovanie

Keďže však nepatrím medzi živočíchy, ktoré počas tuhej zemi pospávajú a potrebujú si nabrať pred zimou zásoby tuku, aby prežili, rozhodne sa k tomuto počas sviatkov ani po nich neuchyľujme.  Prvé a hlavné pravidlo znie, aby ste nehladovali. Musíte fungovať v podobnom režime ako fungujete mimo sviatky. Neprepadnite do extrémuNesnažte sa sami seba presvedčiť, že si doma na dáte len zeleninový šalát. Ak sa vyhladujete, veľmi rýchlo môžete podľahnúť nezdravému jedlu a vlčí hlad si vás nájde aj v tom najhustejšom lese. Vo výsledku tak zjete čokoľvek, čo zbadáte a nálet na chladničku to istí. 

Diétne recepty

Ak neviete, ako si diétny režim udržať, vyskúšajte nízkosacharidové či low carb recepty. Low carb obed či večeru si viete pripraviť kedykoľvek a kdekoľvek. Vyšší obsah bielkovín pri takejto forme stravovania znamená, že ste skôr sýti, a pritom neohrozíte svoju líniu zbytočnými sacharidmi. 

Tip: nezabúdajte na bielkoviny a vlákninu. Oboje pomáha zabezpečiť pocit plnosti. Ak si budete strážiť príjem týchto dvoch zložiek, udržíte pod kontrolou aj celkový príjem kalórií. 

ZDROJ: Monika Mičúchová, www.prodietix.sk

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
LifeStyle